Liposuction Yağ Aldırma
Genel Bilgiler
Tüm uğraşlara rağmen verilemeyen kilolar çoğu insanın ortak problemidir. Liposuction diyet ve egzersizlere rağmen erimeye dirençli ve anormal yerleşimli yağ birikimlerinin tedavisi amacıyla geliştirilmiştir bir yöntemdir. Ancak zamanla uygulama alanı genişlemiş ve belli bazı kuralların dışına çıkmamak şartıyla zayıflama ve vücut konturlarının düzeltilmesi için de kullanılır olmuştur.
liposuction işlemi, vücuttaki fazla yağ dokusunun negatif basınçlı kanüller yardımı ile dışarı alınması esasına dayanır. Yağ doku dışarı alınmadan önce ultrasonik ses dalgaları, radyofrekans yöntemi ya da lazer enerjisi ile parçalanabilir. bu parçalama işlemi yağın daha kolay alınmasını sağlar. Burada kullanılan teknolojiye göre liposuction işlemi Vaser liposuction, lazer lipoliz ya da RF lipoliz olarak isimlendirilir.
Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, liposuction da temel prensip aynı olup, düzgün vücut hatlarının oluşmasını sağlayan en önemli faktör deneyim ve el becerisidir.
Liposuction İçin Uygun Hastalar Kimlerdir?
Aslında her yaş grubundaki insana çeşitli amaçlarla liposuction yapılabilir. Burada esas nokta hangi hasta gruplarında liposuction işleminin memnuniyet verici sonuçlar sağladığıdır.
Liposuction için ideal hasta;
- Henüz doğum yapmamış (kadınlar için),
- Sürekli tedavi almak zorunda olduğu bir hastalığı olmayan,
- Hareket engeli bulunmayan,
- Bel, karın, sırt, basen, kalça, uyluk iç yüzü, diz çevresi, çene altı gibi bölgelerde yağ fazlalığı olan ve tüm uğraşına rağmen bunlardan kurtulamayan hastadır
Her iki cinste de sigara içmiyor olmak sonucu olumlu etkilemektedir.
Liposuction İşleminin Faydaları Nelerdir?
1- Diyet ve spora rağmen verilemeyen yağ birikimleri ve kilolardan kalıcı olarak kurtulmayı sağlar
2- Vücudun diğer kısımlarıyla uyumlu ve düzgün bir fizik sağlar
3- Vücut yağ yükünü azaltır. Kalp ve damar hastalıklarında belirgin azalma sağlar.
4- Göbek çevresinde birikim ile karakterize ‘santral obezite’ nin azalmasını sağlar.
Liposuction Ameliyatı
İşlem çoğu zaman genel anestezi altında yapılır. işlem yapılacak vücut bölgesine ve alınacak yağ miktarına göre işlem süresi ortalama 1-2 saat arasındadır. İnceltilmesi planlanan vücut bölgesi öncelikle özel bir sıvı ile şişirilir. Bu sıvı yağ hücrelerini şişirerek, emilmeye hazır hale getirir (takriben 20 dk). sonrasında yağı içeride parçalama için kullanılacak yönteme göre vaser ya da lazer prob cilt altında gezdirilir. takiben negatif basınçlı özel kanüller yardımıyla yağ hücreleri emilir. Ciltte sadece kanüllerin giriş yaptığı yaklaşık 1 cm uzunluğunda izler kalır. Bu izler zaman içerisinde kaybolur.
işlem sonrası hastanın hastanede kalması gerekmez ve bir kaç saat sonra taburcu olabilir. Ancak büyük hacimli yağ alımlarında 1 gün süreyle hastanede takip önerilir. Hasta 1-2 gün içerisinde rahatlıkla günlük hayatına dönebilir.
Liposuction İşlemi İle Ne Kadar Yağ Alınabilir?
Çoğu inanışın aksine; sağlıklı ve genç hastalardan 10-12 litreye kadar yağ almak mümkündür. Hastanın herhangi bir kalp-damar sistemi hastalığı yoksa, tedavi gerektiren şeker hastalığı yoksa, varis gibi damar problemleri bulunmuyorsa, daha önce geçirilmiş emboli öyküsü yoksa, erken harekete engel bir durumu yoksa, kan sulandırıcı ve benzeri ilaç kullanmıyorsa ve sigara bağımlılığı yoksa işlem güvenle yapılabilir. Klasik kitaplarda 4 litre güvenli sınır gibi görünse de, literatürde çok kez 10 litre üzerinde yağ alımının sağlıklı bir şekilde yapıldığı görülmektedir.
Liposuction ile Alınan Yağ Dokusu Tekrar Oluşabilirmi ?
İnsan vücudundaki yağ hücreleri ergenliğin sonuna kadar bölünmeye ve sayıca artmaya devam ederler. Ancak erişkin bir kişinin vücudunda sabit sayıda yağ hücresi vardır. Kişi kilo alıp verdikçe bu hücrelerin sayısında bir artış olmaz ancak hacimlerinde artış olur. Zira bir yağ hücresi kendi hacminin 6-7 katına kadar yağı depolayabilir. Egzersiz, diyet, kavitasyon, radyofrekans gibi bir çok yöntemle elde edilen zayıflama; bu yağ hücrelerinin içerisindeki yağı boşaltmaktan ibarettir. Dolayısı ile zayıflamak için kullanılan yöntem bırakıldığı anda bu hücreler tekrar yağ depolamaya başlar. Hasta 3 ayda verdiği kiloyu 3 günde geri alır.
Liposuction işleminde ise; direk olarak yağ hücreleri vücuttan uzaklaştırılır. Düşünün ki karın bölgenizde 10 tane yağ hücresi vardı. Bunlar tam kapasite dolu iken (6 kat yağ depolar) 60 birim yağ depolamaktaydı. Diyet ya da egzersiz yaptınız ve bu hücreler içlerindeki yağın çoğunluğu boşalttı. Ama halen 10 tane yağ hücreniz var ve siz yemeye başladığınızda 60 birime kadar yağ depolayabilecekler. Oysa liposuction işlemi ile bu 10 yağ hücresinin 7 tanesini dışarı attınız. 3 tane yağ hücresi kaldı. Yemeye devam etseniz bile en kötü ihtimalle 18 birim yağ depolayabilirsiniz.
Sonuç olarak; liposuction işlemi istenmeyen yağ birikimlerinizden kurtulmanızla yetinmez, o bölgenin yağ depolayabilme kapasitesini de önemli ölçüde azaltır.
Gün Gün Neler Yaşayacaksınız
1.gün: Uyandığınızda kendinizi gayet incelmiş hissedeceksiniz. ameliyat sonrasında herhangi bir ağrınız olmayacak. 3. saatte su içip hafif birşeyler yiyeceksiniz ve yürüyeceksiniz. Eğer tek bölge liposuction yapılmış ise aynı gün hastaneden taburcu olabilirsiniz. Yüksek miktarda yağ alınmış ise ilk gün halsizlik hissetmeniz gayet doğal ve bu durumda bir gece hastanede yatmalısınız.
2.gün: Halsizliğinizden kurtulacaksınız. ancak işlem yapılan bölgelerde hareketle ortaya çıkan ve kas ağrısına benzer bir ağrı yaşayacaksınız. herhangi bir pansuman işlemi olmayacak. ancak ameliyat sırasında vücudunuza sarılan pedler çıkarılacak. doktorunuzun kontrolü sonrasında taburcu olabilirsiniz.
3.gün: Kas ağrılarınızın azaldığını hissedeceksiniz.
Sonraki dönem: Ortalama 5. günde normal hayatınıza tamamen dönmüş olacaksınız. ameliyattan 1 hafta sonra işlem yapılan bölgelerde, lenfatik doku hasarına bağlı ödem gelişecektir. bu ödemlerin günlük yapılan masajlarla dağıtılması, düzgün bir vücuda sahip olmak açısından son derece önemli olup, yapmanız gerekenler doktorunuz tarafından anlatılacaktır.
Ameliyat sonrası ortalama 5 hafta süreyle özel korseler kullanacaksınız. bu süre içerisinde belinizi sıkan giysiler kullanmamalısınız. Ayrıca sigara kullanımı iyileşme süresini olumsuz etkilemektedir.
S.S.S
Liposuction, liposhaping, lipoliz işlemlerinin farkı nedir?
Tüm terimler temelde aynı işlemi ifade eder. farklılık yaratma kaygısıyla konulmuş isimlerdir. ayrıca liposuction sırasında yağların emilimini kolaylaştırmak için kullanılan teknolojiye göre vaser liposuction, lazer lipoliz ya da RF lipoliz gibi isimlendirmeler kullanılmaktadır.
Vaser liposuction ya da lazer lipoliz işlemi ile ciltte sıkılaşma sağlanır mı?
Vaser ya da lazer destekli yapılan liposuction işleminde cildin daha iyi sıkılaştığına dair bilimsel bir veri yoktur. bu teknolojilerin kullanımı ile iyileşme süresinin uzadığının da bilinmesi gerekmektedir. bununla birlikte; bu teknolojilerin tercih edildiği istisnai durumlar vardır.
Liposuction sonrasında vücutta iz ve dalgalanma kalır mı?
Liposuction sonrası vücutta sadece kanüllerin giriş deliklerine ait yaklaşık 0.5 cm lik izler kalır. bu izler genelde vücut kıvrımlarına saklanır ve zamanla kaybolur. işlem sonrası deride dlgalanmanın farklı nedenleri olabilir. teknik eksikliğin yanı sıra, hastanın gevşek bir cilde sahip olması, yoğun sigara kullanımı ve ameliyat sonrası düzensiz korse kullanımı başlıca nedenlerdir. bu konulara dikkat edildiğinde dalgalanma beklenmez.
Liposuction ile ne kadar yağ alınır? kaç kilo zayıflama sağlanır?
Hastanın yağ yüküne bağlı olarak 10-12 litre yağ alınabilir. bu şekilde vücutta ciddi bir incelme sağlanır. (4-6 beden). ancak yağın öz kütlesinin hafif olması nedeniyle kilo kaybı bu paralellikte beklenmez.
Liposuction da alınan yağlar geri gelir mi?
Yağ doku yirmili yaşlardan sonra sayısal olarak artış göstermez. bu nedenle terorik olarak liposuction ile alınan yağ hücrelerinin tekrar geri gelmesi söz konusu değildir. ancak; liposuction sonrası kalan yağ hücreleri yağ depolamaya devam edebilir.
Liposuction sonrası vücudun başka yerlerinde yağlanma olur mu?
Bazı hastalar liposuction sonrası diyetlerine dikkat etmezler ve kilo alırlar. vücudun diğer yerleri yağlanırken, liposuction yapılan yerlerde yağlanma olmaz ya da çok az olur. bu durum hastalar tarafından, liposuction sonrası diğer bölgelerde yağlanma artışı olduğu şeklinde yorumlanabilir.
Liposuction işleminin diğer tüm zayıflama yöntemlerinden farkı nedir?
Liposuction dışındaki bildiğimiz tüm zayıflama yöntemleri, yağ hücreleri içerisindeki yağın boşaltılmasını sağlar. hücreler yerli yerinde durduğu için zayıflama yöntemine son verildiğinde hasta tekrar kilo almaya başlar. ancak liposuction işleminde, bizzat yağ hücreleri vücut dışına alındığı için, işlem yapılan bölgede tekrar yağlanma beklenmez.
Liposuction sonrası ne kadar zamanda iyileşirim?
Liposuction sonrası 2-3 gün içerisinde normal yaşamınıza dönebilirsiniz. ancak, ameliyat sonrasında oluşan ödemlerin normal dönmesi için ortalama 5 hafta geçmesi gerekir. bu süre içerisinde şekillendirici korse kullanımı son derece önemlidir.
Liposuction ameliyatında emboli riski ne kadardır?
Doğru endikasyon konulduğunda liposuction ile her hengi bir diğer ameliyat arasında emboli riski açısından bir fark yoktur.