YÜZ GERME
Genel Bilgiler
Yüzde Yaşlanmaya Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Yüzde yaşlanma değiştirilebilir ve değiştirilemez olan bazı etkenlere bağlı olarak meydana gelir.
1- Zaman
Zaman, yüzün yaşlanmasında en önemli ve değiştirilemeyen faktördür. Zamanla cilt kalitesi bozulur. Cildin esnekliğini sağlayan elastin liflerinde azalma ve diriliğini sağlayan kollajen liflerinde bozulma meydana gelir. Yüzün daha dolu görünmesini sağlayan ve cilt altında bulunan yağ yastıkçıkları, yaşlanma ile birlikte küçülürler. Böylece çökmeler meydana gelir.
2- Yer çekimi
Yaşlanmaya neden olan ve değiştirilemeyen diğer önemli bir faktördür. Hiç farkedilmese bile her an bir güç cildinizi aşağı doğru çeker. Yüz ve vücudun diğer bölgelerinde meydana gelen sarkmalar, yaşlanmanın ve yerçekiminin ortaklaşa işlediği bir suçun sonucudur. Elastikiyetini yitiren doku, yerçekiminin ısrarcı etkilerine karşı koyamamış ve sarkmalar meydana gelmiştir.
3- Solar Etki
Yüz cildinin maruz kaldığı en önemli solar etki; güneş ışınlarına maruz kalmadır. Güneş ışınları, ultraviyole B ve C sayesinde cilt ve cilt altı dokularda bozulmaya neden olur. Bu bozulma doku düzeyinde olabileceği gibi gen düzeyinde de gerçekleşebilir ve cilt kanserleri bu zeminde gelişir.
4- Sigara
Yaşlanmada en önemli önlenebilir faktördür. Sigara kullanımı, içerdiği toksinler nedeniyle doku düzeyinde hipoksiye (oksijen seviyesinde azalma) neden olur. Ayrıca dokuda kimyasal bozulma meydana gelir.
5- Diğer faktörler
Bu başlık altında bir çok kimyasal etki incelenebilir. Kalitesiz makyaj malzemeleri, sentetik olan ürünler, mesleksel nedenlerle maruz kalınan kimyasallar vs.
Yüz Estetiğinde Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
Yüzün topografik anatomisi son derece karmaşık olup, yaşlanma bulguları bölgelere göre farklılıklar gösterir. Bu alanlar, birbirini tamamlayıcı özellikler göstermesi nedeniyle birbirinden bağımsız olarak düşünülemez. Örneğin; orta yüz sarkması, alt göz kapaklarındaki fazlalıklardan bağımsız olarak düzeltilemez. Zira yüzün farklı alanlarında yaş algısının değişkenlik göstermesi yüzün topyekün yaşlanmasından daha kötü bir sonuca neden olur. Yüzü gençleştirmeye yönelik işlemler göz önüne alındığında, yapılacak işlem ne kadar cerrahi olandan olmayana doğru ise, ne kadar kanlıdan kansıza doğru ise, güncel tabirle ne kadar ‘ameliyatsız ve kansız’ ise; etkinliğinin o kadar az ve kısa süreli olacağı unutulmamalıdır.
Yüz Germe Ameliyatıyla Neler Düzelir? Bu Ameliyat Kimlere Yapılabilir?
Klasik yüz germe ameliyatı ile; göz kenarları, kulak önü, yanaklar, burun kenarları, ağız kenarları, ve dudaklar ile çene kemiği hattı boyunca (orta ve alt yüz bölgesi) oluşan sarkmalardan kurtulmak mümkündür. Yüz algısında 7 – 10 yıl gençleşme, yüz germe ameliyatlarında elde edilen olağan sonuçlardır.
İdeal bir yüz germe hastası;
45-60 yaşları arasında, orta ve alt yüzde sarkmaları olan, sigara içmeyen kollojen doku hastalığı bulunmayan yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi sorunları olmayan kiş Yüz Germe Ameliyatı (face lift) Yüz germe ameliyatı genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 4-6 saat sürer. Bu süre, kombine işlemlerin (blefaroplasti, alın germe, boyun germe vs.) birlikte yapılması nedeniyle uzayabilir. Genellikle, yüze daha dolgun ve düzgün kontur sağlamak amacıyla; yüz germe ameliyatlarına yağ enjeksiyonları eklenir. Klasik yüz germe ameliyatında kesi izi, kulak önünde saç içerisinden başlar ve kulak arkasından enseye doğru uzanır. bu çok iyi saklanabilen bir izdir. Yüz germe ameliyatında her ne kadar fazla deri çıkarılıyor olsa da, esas etki mekanizması başkadır. Yüz derisinin atında, yüz mimik kasları ve bazı zarlardan oluşan, SMAS (süperfisyal muskuler aponevrotik sistem) adı verilen bir katman vardır. SMAS yüzümüzün esas direncini sağlayan ve omurga görevi gören yapıdır. Bu nedenle germe işlemi SMAS üzerinde yapılır. Aksi takdirde sadece deride yapılacak germe işlemi, çok kısa zamanda etkisini yitirecektir. SMAS kaldırılıp gerilerek yapılan yüz germe ameliyatlarının uzun dönem sonuçları oldukça iyidir. Ancak bu bölgede seyreden ve yüz hareketlerini sağlayan fasiyal sinirin bulunması nedeniyle; SMAS diseksiyonu deneyimli hekimlerce yapılmalıdır. Ameliyat sonrası hastanın 2 gün hastanede kalması, kanama kontrolü açısından yeterli ve gereklidir. Bu süreçte ağrı neredeyse hiç olmaz. Hatta bu ameliyatlar, uyuşuk ameliyatlardır. Çünkü yüzeyel sinirlerin kesilmesine bağlı olarak 6-8 hafta süreyle yüz cildinde uyuşukluk ve keçeleşmeler meydana gelir. Bu durum normaldir. Ameliyat sonrası en önemli sorun; ödem ve şişlikler olup, erken dönemde buz uygulaması ve basınçlı maske kullanımı ile çözülebilir. Ödemler ilk 3 hafta içerisinde tamamen geçer ve hasta yeni görüntüsüne kavuşur. Yüz germe ameliyatlarında kesiler saç içi, kulak ön ve arka kenarından yapılır. İyi bir yara bakımı ile neredeyse hiç iz kalmaz.
Gün gün neler yaşayacaksınız?
1- gün: ameliyat sonrası herhangi bir ağrınız olmayacaktı ancak boyun hareketleri ile kulak altlarında gerginlik hissedebilirsiniz. ödemlerin kontrol altında tutulması ve kanama kontrolü amacıyla yüzünüze sürekli soğuk kompres uygulaması yapılacaktır. ameliyat sonrası 5. saatte su için hafif bir şeyler yiyeceksiniz.
2- gün: rahatlıkla yürüyebileceksiniz ama soğuk kompreslere de devam etmeniz gerekir. doktorunuzun kontrolü sonrasında drenler çıkarılır.
3-gün: doktorunuzun kontrolü, saçlarınızın yıkanması ve pansuman değişimi sonrasında taburcu olacaksını yüzünüzdeki ödem ve şişlik hali bu günde en üst seviyede olacaktır. ödemin kontrolü amacıyla size verilecek olan yüz maskesini kullanacaksınız.
4-hafta: ilk kontrol gününüz olup pansuman değişimi yapılacaktı yüz maskesini kullanmaya devam etmelisiniz. banyonuzu yapabilirsiniz.
5-hafta: yüz maskesini bu zamanda dikişleriniz tamamen iyileşmiş olarak kabul edilir.
6-hafta: ödemlerinizin büyük oranda geçtiği zamandır. rahatlıkla makyaj yapabilir ve toplum içerisine karışabilirsiniz.